Hungarian Startup University Program (HSUP)

A Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország első felsőoktatási szintű, országosan egységes, komplex startup programja, amelynek fő célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és a startupok működésével, mindezt egy új, közös e-learning platformon keresztül. A HSUP tananyaga összesen 7 + 5 modulból áll, amely modulok végén a hallgató egy összefoglaló, animált videót, valamint egy modulzáró tesztet talál. Az animált videók az adott modul legfontosabb információit összegzik, míg a tesztek visszajelzést adnak a hallgatók előrehaladásáról. A 12 modulzáró vizsga eredményét átlagolva a diákok a kurzus végén érdemjegyet kapnak. A HSUP egy két féléves e-learning tárgy, amelynek I. félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése kerül a fókuszba. Az első félév végén a vizsga mellett a hallgatók vállalkozási ötletükről egy onepagert is készítenek, amelyeket minden egyetemen – innovációban jártas szakemberekből álló testülete – saját hatáskörben bírál el és választja ki előre meghatározott számú kvóta alapján, hogy hány projektötletet indít az adott egyetem a második félévben. A kvótát az egyetemek a küldött hallgatók és a kurzus első félévét ténylegesen teljesítők száma alapján kapják. A második félévben a hallgatók vállalatépítéssel kapcsolatban gyakorlati tudást sajátíthatnak el és a nyertes projektekhez csatlakozva 3-5 fős csapatokba szerveződve, mentorok segítségével valósítják meg ötleteiket. A projektcsapatban dolgozó hallgatók ebben a szakaszban ösztöndíjtámogatásban részesülnek, melynek összege havi 150.000 Ft/hallgató.  A második félévet is elvégző diákok vállalkozási ötletüket akár befektetők előtt is bemutathatják.

A HSUP pilot évében, a 2020/2021-es tanévben 2095 hallgató választotta a Hungarian Startup University Programot, az ország 21 egyeteméről. 100 startup ötletnek nyílt lehetősége elindulni, melyből azóta számos projekttel nemzetközi konferenciákra is eljutottak a diákok. 2021 novemberében 11 magyar startup, köztük 2 HSUP csapat mutatkozott be a Lisszaboni Web Summit rendezvényen, amely Európa egyik rangos technológiai konferenciája. Büszkék vagyunk arra, hogy 2022 januárjában amerikai piachódításban is segíthettünk két – HSUP keretén belül indított – projektet. A csapatoknak alkalma nyílt 10 másik magyar vállalkozással együtt részt venni a világ egyik legjelentősebb elektronikai szakkiállításán, a Las Vegas-i CES-en, valamint bemutatkozni és tárgyalást folytatni szilícium-völgyi angyalbefektetőkkel. Nyáron pedig szintén 10 startuppal, köztük HSUP Alumnival is utazunk a Collision konferenciára Torontóba. 

A HSUP pilot évének sikerein felbuzdulva, az idei, 2021/22-es tanévben a hallgatóink számát megdupláztuk, 3990 hallgatóval indult el a program, immáron 27 egyetemen és egy civil szervezet (MIK) támogatásával. Diákjaink számával arányosan megnöveltük az induló projektek számát is, így a 2022-es évben 200+7 ötletet támogatunk. A program további újítása az idei tanévben, hogy a hallgatók nagyvállalatok által meghirdetett kihívásokra is dolgozhatnak ki projektötleteket. A HSUP keretén belül olyan innováció iránt nyitott nagyvállalatok fogalmaztak meg kihívást, mint az Antenna Hungária, a Bosch, az IVSZ, a MOL, az MVM, a Tungsram, valamint a Vespucci Partners kockázati tőkealapkezelő.

A HSUP folyamatos fejlesztés alatt áll, hiszen célunk a felhasználói elégedettség javítása, a tananyag frissítése és a HSUP digitális oktatási platform továbbfejlesztése a felsőoktatási célcsoport felé történő bővítése és nemzetköziesítése által. Terveink között szerepel a tananyag angol nyelvre történő fordítása, az ismeretanyagok újabb modulokkal történő bővítése, illetve az e-learning platfomon különböző játékosítási funkciók beépítésével a user engagement és a felhasználó élmény javítása. Ehhez nemrég kikértük a hallgatóink véleményét is egy komplex elégedettségi felmérés formájában, mely jelenleg is fut.

A HSUP komplexitását tekintve egyedülálló Európában, amely oktatási innovációt is magában hordoz. A nemzetközi innovációs ökoszisztémában betöltött jelentős szerepét bizonyítja, hogy elnyerte a „Most Innovative Business Development Project of Europe 2021” díjat, amit a JEUNE – Európai Fiatal Vállalkozói Szövetség a magyarországi Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével (FIVOSZ) közösen adott át. Emellett a HSUP meghívásos alapon, 2021 decemberében a Dubai Expo 2020 kiállításon is bemutatásra került a Magyar Pavilonba megrendezett “Hungarian Best Practices” esemény keretein belül.