Konferenciával indult a Selye János Diáklabor Hálózat Kiépítése program  

Konferenciával indult a Selye János Diáklabor Hálózat Kiépítése program  

Több mint 1 milliárd forint támogatás segíti a fiatal kutatók fejlődését és a tudomány népszerűsítését   

 

 

Dr. Selye János világhírű vegyész, belgyógyász és endokrinológus nevét viseli az a program, amelynek keretében országszerte eddig 24 középiskola kapott támogatást fejlesztési célokra a Nemzeti Innovációs Ügynökség által vezetett és a Magyar Diáklaborok Egyesületével közösen létrehozott konzorciumi pályázatból. A program célja, hogy a természettudományos tantárgyak az iskolai oktatáson túlmutatva, interaktív kísérletezésekkel és tanórákkal szerettesse meg a fiatal középiskolásokkal a tudományos pályát.  

 

”Ha nincs kutatás, nincsenek új eredmények, nem lesznek új tankönyvek, nem lesz fejlődés” – hangsúlyozta a konferencia megnyitóján Dr. Szabó Sándor orvos, Selye János egyik volt tanítványa. A rendezvényen a programba jelentkezett diáklaborok együttműködésének megkezdésén túl az új mobillabort is átadták, aminek segítségével olyan magyar településekre is eljuthat a tehetséggondozás és a természettudományos tantárgyak innovatív oktatása, ahol még nem állnak rendelkezésre diáklaborok.  

 

A Selye János Diáklabor Hálózat Programnak köszönhetően 24 magyarországi középiskola fordíthat 1.157.079.702 Ft pályázati támogatást laborfejlesztésre, míg a projektben fennmaradó keretösszegre szeptemberben tudtak pályázni az érdeklődők. A Nemzeti Innovációs Ügynökség által vezetett kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza a diákokhoz a tudományt és a tudományos eredményeket, valamint felkeltse a fiatalok figyelmét a kutatói pályák iránt. A projekt keretében szakmai továbbképzések, tudományos rendezvények és tanácsadás is elérhető, hogy elősegítse és biztosítsa az együttműködések fejlődését és a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztémához való hatékony csatlakozást. A diáklaborok és hálózatuk számára a hatékonyabb működés érdekében a projekt teljes időtartama alatt személyes tanácsadás és vezetőfejlesztés is biztosított.   

 

A diáklaborok fejlesztése és létrehozása a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap közvetlen támogatásával valósulnak meg, hozzájárulva a fiatalok kutatói életpályára való vonzásához és a hazai felsőoktatásban rejlő tudás és kapacitások hatékony kihasználásához. A magyar kormány kiemelt célkitűzéseként szem előtt tartja a fiatalok matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI) pályaválasztásának támogatását, hiszen ezek a tudományterületek kulcsfontosságúak a tudásgazdaság és az innováció előrehaladása szempontjából. A Nemzeti Innovációs Ügynökség ennek az átfogó célkitűzésnek letéteményeseként támogatja az ilyen és ehhez hasonló projektek megvalósulását.   

Most Recent Posts