Technology Transfer Company

TTC projekt

Nemzetközi gyakorlatokat megvizsgálva a technológia transzfer folyamatokat segítő struktúra alapeleme egy egyetemi tulajdonú vállalkozás lehet, amely az intézményben lévő, létrejövő tudás hasznosításért felel, mintegy hidat képezve a vállalatok és az egyetem között. 

A TTC létrehozása és 3 évig (2024-2026) történő működtetéséhez szükséges költségek biztosítása érdekében az Állam a 2023. évben 500.000.000,- Ft, azaz ötszázmillió forint forrást biztosított 5 egyetem (Debreceni Egyetem, Óbudai Egyetem, Semmelweis Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Szegedi Tudományegyetem) számára. 

A NIÜ szakmailag támogatja a projekt 3 éves végrehajtását, elősegíti és monitorozza a feltételek operatív megvalósulását, monitorozza negyedévente a projekt keretében, az intézményekkel közösen készített TTC koncepcióban elfogadott KPI-ok teljesülését. A NIÜ különbözőn szolgáltatásokkal segíti a TTC irodák működését. Az egyetemek és a TTC-k munkatársai rendszeres, proaktív kapcsolatban állnak a NIÜ munkatársaival. A NIÜ a projekt keretében szerzett tapasztalatot, tudást megosztja a projektben részt nem vevő egyetemekkel, kutatóintézetekkel. 

Science Park projekt

Az innovációs ökoszisztéma fejlesztésének nemzetközi szinten széles körben alkalmazott eszköze a tudományos és innovációs park (science park), mely célja a tudományos eredmények hatékonyabb gazdasági hasznosítása, az innováció felgyorsítása. 

A Neumann János Programban a tudományos és innovációs (Science) parkok fő céljai

Növekedés elősegítése

A hazai KKV-k és nagyvállalatok, az induló (startup) vállalkozások és a hasznosító vállalkozások (spin-off-ok) növekedésének elősegítése jövőbemutató technológiai területeken.  

Együttműködés

Tudásmegosztásban, innovációban és együttműködésben gazdag környezet az egyetemek, kutatóintézetek, high-tech cégek, ipari vállalkozások és az induló vállalkozások kombinációjával. 

Innovációs központok

Az egyetemek és a gazdaság összekapcsolásának meghatározó terei legyenek.  

Hat felsőoktatási intézmény (Debreceni Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Semmelweis Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Szegedi Tudományegyetem) által létrehozandó Tudományos és Innovációs Park (továbbiakban: Science Park) szakmai koncepciójának kialakításához az Állam a 2023. évben 500.000.000,- Ft, azaz ötszázmillió forint forrást biztosított.  

A NIÜ támogató és monitoring funkciója:

A NIÜ szakmailag támogatja a Science Park fejlesztés szakmai koncepciójának kidolgozását, elősegíti és monitorozza a szakmai koncepcióban meghatározott fejlesztési elemek megvalósulását, monitorozza a szakmai koncepcióban elfogadott KPI-ok teljesülését.

A NIÜ Science Park Fejlesztési Útmutatót tesz közzé, amely tartalmazza a szakmai koncepció kidolgozása során az Egyetem által vizsgálandó szempontokat.