2024-10-14

Az Óbudai Egyetem közreműködésével nyílt tudományos park az üzbegisztáni Dzsizzakh városában

Az Óbudai Egyetem együttműködésével nyitotta meg kapuit a hétvégén az üzbegisztáni Dzsizzakh városában az Inno-technopark elnevezésű tudományos park. Stratégiai fontosságú, hogy minél hamarabb, minél erősebb kapcsolat épüljön ki a régióval - hangsúlyozta a M1 aktuális csatorna hétfő reggeli adásában, valamint a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a NIÜ vezérigazgatója.

Bódis László kiemelte: a közép-ázsiai régióhoz tartozó türk országok nagyon gyors gazdasági növekedési pályán vannak, nem ritka az évi hat-, nyolc-, sőt akár tízszázalékos GDP-növekedés. Ráadásul a népesség is gyarapszik, így különösen nagy figyelmet fordítanak a kutatás-fejlesztésre, innovációra. Stratégiai fontosságú, hogy minél hamarabb, minél erősebb kapcsolat épüljön ki ezzel a felemelkedőben lévő régióval - magyarázta a helyettes államtitkár. Kifejtette, hogy kétoldalú együttműködésről van szó. Az üzbég kormány létrehozta az innovációs parkot, amelynek kialakításában a tudásexport révén részt vett az Óbudai Egyetem is. Az üzbég kormány emellett a közös projektek kapcsán is számít az egyetem közreműködésére.

A helyettes államtitkár rámutatott: az innovációs fejlesztések az ott élők érdekeit szolgálják, ugyanakkor a magyar tudósok és kutatók morális elismerésén túl az innovációból származó bevételekből Magyarország és az Óbudai Egyetem is részesül. Felidézte: egy évvel ezelőtt született döntés arról, hogy Dzsizzakh városában egy olyan városrészt alakítanak ki, amelyben innovációval foglalkozó intézmények kapnak teret. A városrészben gyors sebességgel halad a fejlesztés, és a intézmények sokasága mellett számos lakóház, valamint óvodák, iskolák is épültek - tudatta a helyettes államtitkár.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmtva.hirado%2Fvideos%2F911825784132785%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Hozzátette: megállapodás született arról is, hogy milyen területekre fókuszáljanak a közös kutatás-fejlesztés során. Az egyik ilyen kiemelt terület az egészségtechnológia, a másik az anyagtudomány. A közép-ázsiai régió ugyanis nagyon jelentős bázisa a ritka- és nemesföldfémeknek, amelyeken sok modern technológia alapszik. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az infokommunikációs, digitális technológiák fejlesztésére is - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, felhívva a figyelmet arra, hogy ezek a területek jól illeszkednek ahhoz a Neumann János Programhoz, amelyet tavaly fogadott el a kormány innovációs stratégiaként.

Az Óbudai Egyetem célja a külföldre való terjeszkedés. A korábbi befektetések, az eddig elvégzett munka megtérülni látszik, hiszen egy múlt heti felmérés alapján a Times Higher Education globális egyetemi rangsorban az egyetem a korábbi 1000-1200. közötti helyről a 600-800. közötti helyre érkezett meg, ami ritkán látható mértékű előreugrás - hangsúlyozta Bódis László.