2024-05-31

Eredményesen zárult a HSUP tavaszi féléve

A tavaszi félévben több mint 1500 hallgató indult el sikerrel a startupalapítás útján

Lezárult a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) gondozásában futó Hungarian Startup University Program (HSUP) idei tanéve. A képzés indulása óta összesen több mint 15 ezer egyetemista vett részt a programban. Idén a HSUP innovációval és a startupalapítással kapcsolatos elméleti képzést nyújtó első félévét 33 intézményben 4232 hallgató végezte el, míg a második félévben közel 180 startup-ötletet dolgoztak ki a hallgatók, amelyek közül a legkiválóbb 15 csapat tagjai egymillió forintos kiemelt ösztöndíjat, míg a legjobb 4 csapat 20 millió forintos vállalkozásindítási támogatást nyerhet el.

 A HSUP célja az innovációs ökoszisztéma működésével és innovatív vállalkozások indításával kapcsolatos ismereteket átadása az egyetemistáknak, hogy utána a hallgatók akár ki is dolgozhassák projektjeiket egy startup elindításának keretein belül. Ennek megfelelően a program két részből áll: az első félévben a jelentkezők az innovatív gondolkodásmódot és a startup világot ismerik meg e-learning tananyagokon keresztül, míg a második félévben akadémiai és piaci szakemberek, mentorok segítségével a startup vállalkozás felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudás megszerzése van fókuszban. A most lezárult második félévben legtöbben a győri Széchenyi István Egyetemről (295 hallgató), a Budapesti Corvinus Egyetemről (243 hallgató) és a Budapesti Gazdasági Egyetemről (152 hallgató) jelentkeztek a programba.

Azon hallgatók, akik a második félévben csapatban egy startup elindításán dolgoztak, ösztöndíjban is részesülnek: ez idén 178 projektgazdát és 340 csapattagot jelent, emellett pedig 1199-en önállóan végezték a félévet. A 178 projektcsapatból 167 járult hozzá progress reportja értékeléséhez, így a tanévet júliusban ténylegesen lezáró Demo Dayre közülük juthat be a legpiacképesebb 15, amelynek tagjai fejenként 1 millió forintos jutalmat kapnak. A legjobb 4 csapat pedig 20 millió forintos kiemelt támogatásban is részesülhet startup vállalkozása elindításához.

Az idei tanévtől kibővült a résztvevő mentorok szerepe is azért, hogy még eredményesebben támogassák a HSUP hallgatók munkáját. Eseti mentorok segítik egy-egy üzleti vagy technológiai probléma megoldásában a fiatalokat, míg az úgynevezett kulcsmentorok rendszeres találkozókon, heti videókonferencia egyeztetéseken, e-maileken keresztül vesznek részt a csapatok munkájában. A 2023/2024-es tanévben összesen 70 kulcsmentor és 68 eseti mentor segítette a csapatok munkáját. 

A program továbbfejlesztése is folyamatban van. Szeptembertől a HSUP angol nyelven lesz elérhető, megújul a tananyag és az arculat is, ezek mellett pedig indul a HSUP Advanced. „Jelenleg azon dolgozunk, hogy már szeptembertől elindítsuk a HSUP Advanced ösztöndíjprogramot. Ez alapvetően doktori képzésben résztvevő és posztdoktor hallgatóknak, kutatóknak szól, hogy támogassuk őket vállalkozásuk beindításában és ötleteik piacravitelében. Kulcsfontosságú, hogy ne csak az alap- és mesterképzéses hallgatók körében népszerűsítsük az innováció ügyét, hanem a kutatók körében is, hogyha ők találnak egy jó problémát és arra egy jó megoldást, akkor azt piacra tudják vinni és ebben támogatást, segítséget kapjanak. Éppen ezt a célt szolgálja majd a HSUP Advanced” – emelte ki Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója.

A HSUP eredményességét mi sem jelzi jobban, mint azon startupok sikere, amelyek egy-egy projektcsapatból alakultak. A Refilamer startup például olyan gépet fejleszt, amely műanyagból állít elő a 3D nyomtatáshoz használatos alapanyagot, filamentet – ők nemrégiben egy komoly befektetőt is találtak. A PetWiseCare cég olyan platformot hozott létre, ahol a kisállattartók szakképzett gondozókkal léphetnek kapcsolatba. A NitroGreen startup organikus nitrogénpótló készítményt gyárt öko- és biogazdaságok, egészségtudatos kiskertek számára, a HoloSapiens pedig az orvos- és egészségtudományi, egyetemi hallgatók számára interaktív, az emberi anatómiát 3D-ben bemutató alkalmazást alakított ki.