2024-05-03

A tavaszi félévben is nagy érdeklődés övezi a folyamatosan fejlődő HSUP-t 

 

Egy hónap múlva zárul a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) gondozásában futó Hungarian Startup University Program (HSUP) idei tanéve. A képzés indulása óta összesen több mint 14 ezer egyetemista vett részt a programban. Az első félévben ezúttal 33 intézményben 4232 hallgató kapott az innovációval és a startupalapítással kapcsolatos elméleti képzést, a második félév során 1717-en lehetőséget kaptak startup-ötletük megvalósítására is és akár 20 millió forintos támogatásban részesülhetnek. A tanévet ezúttal is a Demo Day zárja júliusban, ahol a legígéretesebb startup-ok befektetők előtt mutatkoznak be. 

A HSUP célja az egyetemisták minél szélesebb körének átadni az innovációs ökoszisztéma működésével és innovatív vállalkozás indítással kapcsolatos ismereteket, hogy utána a hallgatók akár ki is dolgozhassák projektjeiket egy startup elindításának keretein belül. Ennek megfelelően a program két részből áll: az első félév során a jelentkezők az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerésére koncentrálnak e-learning tananyagokon keresztül, míg a második félévben a startup vállalkozás felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudás megszerzése van fókuszban akadémiai és piaci szakemberek, mentorok segítségével. Azon hallgatók, akik a második félévben csapatban egy startup elindításán dolgoznak, ösztöndíjban is részesülnek - a Demo Dayre bejutó legjobb 15 csapat tagjai pedig ezen felül fejenként 1 millió forintos jutalmat kapnak. A legígéretesebb csapatok ezen felül 20 millió forintos kiemelt támogatásban is részesülhetnek saját startup vállalkozásuk elindításához.

Az idei tanévtől kibővült a résztvevő mentorok szerepe azért, hogy még eredményesebben támogassák a HSUP hallgatók munkáját. Eseti mentorok segítik egy-egy üzleti vagy technológiai probléma megoldásában a fiatalokat, míg az úgynevezett kulcsmentorok rendszeres találkozókon, heti videókonferencia egyeztetéseken, e-maileken keresztül vesznek részt a csapatok munkájában. 

„A Nemzeti Innovációs Ügynökség missziója az innovatív vállalkozói utánpótlás erősítése, valamint a hazai startup ökoszisztéma dinamizálása. E célok elérését célozza a 2020-ban útjára indított HSUP, amit - nagy örömünkre - folyamatosan egyre nagyobb érdeklődés övez a hallgatók részéről. A Programot folyamatosan fejlesztjük a résztvevők visszajelzései alapján: ennek köszönhetően jelentősen bővítettük a csapatok munkáját segítő mentor poolunkat, a legkiválóbb csapatok idéntől már kiemelt támogatásban részesülnek startupjuk megalapítása érdekében, a következő tanévet pedig megújult külsejű és tartalmú, angol nyelvű tananyaggal indítjuk útjára. Ezek mellett új megjelenést kap a HSUP platform is. A programmal és folyamatos fejlesztésével célunk, hogy minél több fiatal számára váljon vonzóvá az innovatív vállalkozói életpálya"– emelte ki a program kapcsán Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója. 

A HSUP eredményességét mi sem jelzi jobban, mint azon startupok sikere, amelyek egy-egy projektcsapatból alakultak. A Refilamer startup például olyan gépet fejleszt, amely műanyagból állít elő a 3D nyomtatáshoz használatos alapanyagot, filamentet – ők nemrégiben egy komoly befektetőt is találtak. A PetWiseCare cég olyan platformot hozott létre, ahol a kisállattartók szakképzett gondozókkal léphetnek kapcsolatba. A NitroGreen startup organikus nitrogénpótló készítményt gyárt öko- és biogazdaságok, egészségtudatos kiskertek számára, a HoloSapiens pedig az orvos- és egészségtudományi, egyetemi hallgatók számára interaktív, az emberi anatómiát 3D-ben bemutató alkalmazást alakított ki.