2024-06-11

41 százalékkal emelkedett a magyar startup ökoszisztéma értéke a Startup Genome és a NIÜ közös kutatása alapján

A London TechWeeken mutatta be a 2024 Global Startup Ecosystem Report-ot (GSER) a Startup Genome és a Global Entrepreneurship Network. A GSER startup adatbázisa globálisan egyedülálló: közel 5 millió vállalat adatait elemzi, több mint 300 vállalkozói innovációs ökoszisztémában. Egyedi betekintést és mély ismereteket nyújt a világ startup trendjeiről, valamint rangsorolja a 40 legjobb globális, feltörekvő és regionális ökoszisztémát. A magyar ökoszisztéma elemzésében a NIÜ működött közre a Startup Genome stratégiai partnereként.

A 2024-es jelentés külön elemzi a magyar innovatív vállalkozói ökoszisztémát, amely 2021. július 1. és 2023. december 31. között 2,4 milliárd dollár ökoszisztéma-értéket hozott létre. Ez 41 százalékos összesített növekedést jelent a 2019. július 1. és 2021. december 31. közötti időszakhoz képest. (Az ökoszisztéma-érték a gazdasági hatás mértéke, amelyet az exitek és a startup-értékelések alapján számítanak ki.)

Az elemzés kiemeli, hogy Budapest és Magyarország kedvező lokáció a startup alapításra, mert van elérhető, magasan képzett munkaerő, jelentős adókedvezményekkel – ideértve a tavalyi évben megalkotott ESOP és tőkévé konvertálható kölcsön (convertible note) szabályozásokat – ösztönzi a kormány a kutatás-fejlesztést és az innovációt, valamint Budapest olyan stratégiai elhelyezkedést tudhat magáénak, ahonnan gyorsan elérhetők nem csak a kelet-közép-európai régió országai, de Nyugat-Európa is. 

A riport rámutat, hogy a magyar innovációs ökoszisztéma erősségei közé tartoznak a mesterséges intelligenciával, a big datával, valamint az adatelemzéssel foglalkozó startupok, a fintech vállalatok, valamint az élettudományok (life sciences) köré szerveződő innovatív mélytechnológiai (deeptech) vállalkozások is.

„A Nemzeti Innovációs Ügynökség szorosan együttműködik a startup ökoszisztéma kulcsszereplőivel a startupok előtt álló szabályozási akadályok lebontása, a korai fázisú finanszírozás biztosítása, valamint az ökoszisztéma nemzetközi láthatóságának növelése érdekében. Ez utóbbi cél elérése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a legfontosabb globális startup riport magyar vonatkozású részeinek elkészítésében a NIÜ a Startup Genome stratégiai partnereként tudott közreműködni. Örömünkre szolgál, hogy a jelentés jógyakorlatként emeli ki a NIÜ által életre hívott Startup Kerekasztalt, valamint az NKFIH által elindított Startup Factory programot, amely 2023-ban több mint 5 milliárd forintos támogatást nyújtott a hazai technológiai inkubátorok számára, ezzel hozzájárulva a magyar startupok korai fázisú finanszírozási lehetőségeinek bővítéséhez” – mondta el Bódis László, az Innovációs és Kulturális Minisztérium helyettes államtitkára, a NIÜ vezérigazgatója. 

„A budapesti startupok, befektetők és ökoszisztéma-résztvevők nagy sebességgel építik az innovációt, és lenyűgöző, 41 százalékos ökoszisztéma-növekedést produkáltak” – jegyezte meg JF Gauthier, a Startup Genome alapítója és vezérigazgatója. Hozzátette: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel együttműködve tudjuk elősegíteni a gazdasági növekedést.”

A jelentést több mint 40 ország képviselőiből álló konzorcium vezeti, amely a startuptevékenység és a kapcsolódó befektetések jelenlegi állását vizsgálja, betekintést és útmutatást nyújtva a köz- és magánszféra vezetőinek a virágzó startup közösségek, úgymint a munkahelyteremtés motorjának támogatásához. A szakértő vezetők és a helyi kulcsszereplők hozzászólásai tovább gazdagítják a jelentés kiterjedt, megalapozott adatokon alapuló megállapításait, amelyek a Startup Genome több mint egy évtizedes független kutatási és szakpolitikai munkájának eredményei. 

A teljes jelentés itt érhető el: https://startupgenome.com/gser2024