2024-05-10

A zöld átállás támogatása a magyar innovációs stratégia alapvetése

A Miskolci Egyetem által szervezett GREENOVATION konferencia panelbeszélgetésében Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója elmondta, hogy a Neumann János Program egyik kiemelt fókuszterülete a zöld átállás, ideértve a klímasemleges és biztonságos energiaátmenet, az agrárium és élelmiszeripar, a körforgásos gazdaság és a vízügyek területét is.

A zöld innováció lehetőségei között említette, hogy a kihívások jól meghatározottak és globális jelentőségűek, megvan a motiváció a fiatalokban ezen ügyek megoldására, és a hazai kutatási és ipari képességek is jelentősek a területen. Kihívást jelent azonban, hogy a sikeres zöld innovációk jelentős pénzügyi erőforrásokat emésztenek fel és hosszú megtérülési idővel rendelkeznek, ezért nagyon szoros és stratégiai együttműködésre van szükség a piaci és az állami szereplők részéről ezen projektek megvalósítása során. 

Az egyetemek tekintetében arra hívta fel a figyelmet, hogy növelniük szükséges kutatási és innovációs kompetenciáik láthatóságát a vállalati szektor irányába, ezt támogatja az NKFI Hivatal által fejlesztés alatt álló új egyetemi kutatási kompetencia platform is, amely hamarosan elindításra kerül.