2024-09-09

Tovább erősödnek a tudományos és innovációs magyar-kínai kapcsolatok

Magyarország a díszvendége a világ egyik legrangosabb innovációs eseményének, a kínai Pujiang Innovációs Fórumnak Sanghajban. A szeptember 7-10. között zajló, nagyszabású rendezvényen hazánk egy 40 fős, szakpolitikusokból, tudósokból, vállalati és egyetemi vezetőkből álló delegációval képviselteti magát. A delegációt Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója vezeti.

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója alkalmából Magyarország a Pujiang Innovációs Fórum (PIF) díszvendége Sanghajban. A mintegy 40 fős delegáció résztvevői szakpolitikusok (köztük a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztésében kulcsszerepet játszó szervezetek, például a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Nemzeti Innovációs Ügynökség képviselői), tudósok, vállalati és egyetemi vezetők a nagyszabású rendezvényen. A díszvendég státusznak köszönhetően a kínai szakmai és befektetői közösség kiemelt figyelmet szentel a magyar tudományos és innovációs eredmények bemutatásának.

Díszvendégként Magyarországnak – amellett, hogy bemutathatja saját kultúráját, gasztronómiáját, nemzeti értékeit – arra is lehetősége nyílt, hogy saját alfórumot szervezzen. A szeptember 8-i magyar alfórum fókuszában az egészséges élet, a magyar orvos- és egészségtudományi kutatások, valamint innovációk bemutatása volt. Ez az egyik olyan kiemelt fókuszterülete a kormányzat innovációs stratégai intézkedéscsomagjának, a Neumann János Programnak, amelyben hazánk látványos eredményekkel büszkélkedhet.

„A fórum nagyszerű lehetőséget nyújtott arra, hogy bemutassuk Kína és így a világ egyik legnagyobb innovációs konferenciáján Magyarország tudományos, kutatási és innovációs erősségeit és világraszóló teljesítményeit. Saját magyar stand keretében tudtuk megismertetni kutatóintézeteinket, egyetemeinket és számos innovatív vállalatunkat számos ország döntéshozójával és innovátorával. Az innováció és a tudomány nemzetközi műfajok: mi magyarok is csak akkor lehetünk sikeresek, ha még szorosabbra fűzzük ezeken a területeken is együttműködéseinket Nyugat és Kelet irányába egyaránt” – fogalmazott a magyar delegációt vezető Bódis László.

A Pujiang Innovációs Fórum nyitányaként Bolla Szilárd, a sanghaji magyar főkonzul felolvasta Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnökének levelét, majd Bódis László, az esemény keynote előadójaként köszöntötte a kiállítás résztvevőit. Beszédében kiemelte, a mostani alkalom bizonyítéka az innováció és a globális együttműködés előmozdítása iránti közös elkötelezettségnek. Hozzátette, Kína azért is fontos partner Magyarország számára, mivel a tudományban és innovációban is abszolút globális vezető pozícióra tett szert az elmúlt években, így van mit tanulnunk tőlük. 

Hazánk a mostani úttal 3 fontos célt tűzött ki maga elé. Egyrészt, hogy minél több kutatási és innovációs együttműködés jöjjön létre magyar és kínai egyetemek, illetve kutatóintézetek között, mivel így jönnek létre sikeres, közös technológiák, és tudunk egymástól tanulni (ők például tőlünk azt, egy kis nemzet miként büszkélkedhet ennyi Nobel-díjassal és ennyi, a legjobbak közé rangsorolt egyetemmel). 
 
Másrészt fontos, hogy minél több magyar startup és innovatív cég tudja megvetni a lábát a világ legnagyobb, 1,4 milliárdos piacán. Ennek apropójából a Nemzeti Innovációs Ügynökség XPAND programjával 18 vállalkozás (agrár, víztechnológiai, egésztechnológiai területekről) bemutatkozott be Kínában.

Harmadrészt pedig a magyar kormány célja, hogy kínai cégek hazánkban alakítsanak ki kutatás-fejlesztési központokat, amelyek révén magas hozzáadott értékű munkahelyek jönnek létre - utóbbi ugyanis akár magyar startupok alapításában is segítség lehet.

A delegáció a PIF mellett intenzív programon vett részt. Többek között fogadta őket Kína legnagyobb iparvárosa, a nagyjából 25 milliós lakossággal bíró Sanghaj polgármestere, Gong Zheng; a Kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST) miniszterhelyettese, Jia Chang Chen, emellett több, tudományos-technológiai és innovációban érdekelt szervezettel, céggel is sikerült egyeztetni arról, milyen lehetőségei vannak a magyar vállalkozásoknak Kínában. A tárgyalásokon nagy nyitottsággal fogadták a magyar szakembereket és számos partnerrel már konkrét együttműködési lehetőségek is körvonalazódnak. Például a MOST miniszterhelyettesével sikerült megállapodni közös laborok, közös mobilitási és K+F programok létrehozásáról.

A sanghaji Pujiang Innovációs Fórumot 2008 óta rendezik meg, az idei a 17. alkalom. A rendezvényen a kínai innovációs ökoszisztéma fontos szereplői mellett a világ számos országából érkeznek kormányzati szereplők, innovátorok, tudományos kutatók. A nagyszabású nyitó rendezvényt és plenáris ülést követő tematikus fórumokon, szakmai kiállításokon, szemináriumokon és egyéb interaktív eseményeken nagyon sok fontos, az emberiség jövőjére kiemelt hatást gyakorló téma került napirendre, a kvantumtechnológia kérdéseitől kezdve az egészséges életet segítő technológiai megoldásokon át az űr- és óceánkutatásig, sőt a technológiai fejlődés által felvetett etikai problémákig.