2024-09-16

Sikeresen zárult a NIÜ kínai körútja

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) támogatásával és aktív részvételével mutatkoztak be a magyar innovációs ökoszisztéma szereplői Kínában. A sanghaji, hangzhou-i, nankingi és hsziameni eseményeken együttműködések indultak több magyar egyetemmel, befektetővel és vállalkozással is, ezzel erősítve a két ország közötti gazdasági együttműködéseket. 

10 milliárd kínai jüan (közel 505 milliárd forint) befektetői vagyon fordult meg a több mint 40 kiállító ország és több mint 50 nemzet közel 400 akadémikusa, valamint, több mint 11 ezer látogató részvételével lezajlott Pujiang Innovációs Fórumon szeptember 7-10. között. A sanghaji fórum idei díszvendége Magyarország volt a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulóján.

Hazánk a mostani úttal 3 fontos célt tűzött ki maga elé. Egyrészt, hogy minél több kutatási és innovációs együttműködés jöjjön létre magyar és kínai egyetemek, illetve kutatóintézetek között, másrészt, hogy minél több magyar startup és innovatív cég tudja megvetni a lábát a világ legnagyobb, 1,4 milliárdos piacán, harmadrészt pedig, hogy kínai cégek hazánkban alakítsanak ki kutatás-fejlesztési központokat, amelyekkel magas hozzáadott értékű munkahelyek jönnek létre. 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a NIÜ vezérigazgatója, Bódis László által vezetett, mintegy 40 fős magyar delegáció szakpolitikusokból, tudósokból, vállalati és egyetemi vezetőkből állt. Fogadta őket Kína legnagyobb iparvárosa, a nagyjából 25 milliós lakossággal bíró Sanghaj polgármestere, Gong Zheng; a Kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST) miniszterhelyettese, Jia Chang Chen, emellett több, tudományos-technológiai és innovációban érdekelt szervezettel, céggel is sikerült egyeztetni arról, milyen lehetőségei vannak a magyar vállalkozásoknak Kínában.

A tárgyalásokon számos partnerrel már konkrét együttműködési lehetőségek is körvonalazódnak. Például a MOST miniszterhelyettesével megállapodtak közös laborok, közös mobilitási és K+F programok létrehozásáról. Emellett a NIÜ további megbeszélésre hazánkba invitálta a Kínai, Közép- és Kelet-Európai Innovációs Együttműködési Kutatóközpont, valamint a Zhejang Tartományi Tudományos és Technológiai Együttműködési Központ vezetőit. A NIÜ Tudáshasznosítási Igazgatósága közreműködésével együttműködési megállapodás született Kína legjelentősebb felsőoktatási intézménye, a Tsinghua Egyetem nankingi TusPark Innovációs Kutatóintézetével arról, hogy a jövőben a magyarokkal közösen is fejlesztik majd innovációs tevékenységüket. 

A NIÜ képviselői több magyar egyetem képviselőjével közösen előadásokat tartottak, pódiumbeszélgetéseken osztották meg tapasztalataikat a hazai technológiatranszfer folyamatokról, illetve fontos tudást szereztek sikeresen működő egyetemi innovációs ökoszisztémák működéséről.  

A PIF díszvendégeként egyébként Magyarország saját alfórumot is szervezett (amelyben aktívan részt vett a NIÜ Külpiaci Igazgatósága): ennek fókuszában az egészséges élet, a magyar orvos- és egészségtudományi kutatások, valamint innovációk bemutatása volt. Emellett két, nagy érdeklődésre számot tartó matchmaking esemény is zajlott Kínában. A fórum keretében magyar egyetemek, egyetemi TTC-k, kockázatitőke-befektetők és cégek mutatkoztak be, megjelölve azokat a területeket is, ahol kínai együttműködő partnereket keresnek. A másik, Hangzhou-ban zajló eseményen szintén egyetemek és vállalkozások mutatkoztak be. A program során együttműködési megállapodás is született, amelynek értelmében a kínai fél tehetség- és innovációs központot tervez létesíteni Budapesten.

Fentieken túl a NIÜ külpiacra lépést támogató XPAND programja, valamint a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség segítségével 15 magyar vállalat (élelmiszeripari, telekommunikációs, mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó, logisztikai, egészségügyi, orvostechnikai, járműipari) mutatkozott be a hsziameni Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Vásáron (CIFIT) szeptember 8-11. között. A CIFIT a „nemzetiségre” és a „nemzetköziségre”, a befektetésösztönzésre, a nemzeti és regionális gazdaságok összehangolt fejlesztésére, valamint a Tajvani-szoroson átnyúló gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítésére összpontosító rendezvény. Mindez jó alapot nyújtott a magyar cégeknek a távol-keleti piacokra való belépéshez, hiszen új partnerekre és megrendelőkre is szert tettek az eseményen.