2024-05-16

Átadták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Energetikai Innovációs Tesztállomását az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet telephelyén

Az eseményen Lantos Csaba energiaügyi miniszter méltatta a szegedi kutatási agglomeráció, a Szegedi Tudományegyetem, az ELI ALPS lézerközpont, a Szegedi Biológiai Kutatóintézet és az SZTE Science Park elmúlt években elért eredményeit. A miniszter kifejtette, hogy a globális felmelegedést okozó hatások mérséklésében nem lehet arra számítani, hogy a fejlett világ 200 évnyi környezetszennyezés után fosszilisenergia-termelési önkorlátozásra veheti rá a fejlődő országokat. Ezért az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére a tudomány megoldásaira van szükség, új kutatásokra, amelyek kilépnek a laborból és eljutnak az iparszerű tesztelésig.
Az átadón szintén részt vett és előadást tartott Bódis László, a KIM helyettes államtitkára, a NIÜ vezérigazgatója. "Ez az innovációs tesztállomás gyakorlatilag teljes egészében megvalósítja a Neumann János Programot, amelynek a zöld átállás amúgy is egy kiemelt fókuszterülete. A létesítmény működése egyrészt számtalan együttműködést generál az egyetem, a kutatóhely, illetve magyar és külföldi iparvállalatok között, másrészt a hatás oldala is erős, hiszen célja a zöldátállás erősítése, amely ráadásul gazdasági értelemben is megtérül, bevételt képes generálni" – fogalmazott előadásában.
A tesztállomás fő célja, hogy laboratóriumi méretekben bevált környezetkímélő energiatárolási és -átalakítási technológiákat teszteljen félüzemi környezetben. A létesítmény helyben termelt megújuló villamosenergiát is felhasználva, a víz elektrolízise révén állítanak elő „zöld” hidrogént, amely üzemanyagul és alapanyagul is szolgál a további energiaátalakítási folyamatokhoz. A következő lépésben a szén-dioxid elektrolízisével (vagy katalitikus átalakításával) előállított szén-monoxidból és hidrogénből folyékony szintetikus üzemanyagot (e-üzemanyagokat, például nyers benzint vagy kerozint) hoznak létre.