2024-04-17

Élelmiszer innovációs verseny - Ecotrophelia Magyarország Budapest 2024

Magyarországon 2013 óta rendezik meg az egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt. A vetélkedés fő célja, hogy a csapatok innovatív élelmiszereket állítsanak elő, és kifejlesztésük során olyan ökológiai szempontokat is figyelembe vegyenek, mint a fenntarthatóság, az élelmiszerpazarlás csökkentése és a rövid ellátási láncok használata. Ezen kívül a termékeknek kereskedelmi potenciállal is bírniuk kell.
 
A magyarországi fordulókért 2013 óta a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. felel a versenyt működtető nemzetközi hálózat képviseletében. Az egyetemi, főiskolai hallgatók versenyének 2024. évi nemzeti fordulóját a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft., a Campden BRI UK és a Nemzeti Innovációs Ügynökség szervezi.
 
Az egyetemi, főiskolai csapatok 2024. 05.12-ig tudják elküldeni jelentkezési szándékukat!
 
 

A részvétel feltételei:

 

1. Küldd el a kitöltött jelentkezési lapot 2024.05.12-ig!

Elektronikus úton: andrea.sandor@campdenbri.co.uk e-mail címére:
 
2. A részvétel érvényesítéséhez küldd el a Csapatvezető által aláírt Egyéni kötelezettségről szóló nyilatkozatot, az elkészített Portfóliót, és a Termékleírást 2024.06.20.-ig!
 
 

A program kínálta előnyök:

- ingyenes részvétel az EIT FOOD által kiadott angol nyelvű, Inspire4Ecotrophelia, 12 óra terjedelmű, online Enterpreneurship/vállalkozásfejlesztés kurzusán, ami EIT Food Inspire for Ecotrophelia bizonyítvánnyal / igazolással zárul,
 
Kurzus a nemzetközi versenyen résztvevők számára kötelező!
 
- a csapat mentorálása az elkészített portfolióig,
 
- megmérettetés a hazai versenyen,
 
- részvétel a nemzetközi versenyen a világ legrangosabb élelmiszeripari kiállításán, amely jó lehetőséget ad a külföldi diákokkal és szakértőkkel való kapcsolatok kialakítására.
 
 

Elnyerhető díj a magyarországi versenyen az első helyen végzett csapat számára

- Ecotrophelia Europe 2024 nemzetközi versenyen való részvétel, mely Párizsban a SIAL kiállításon kerül megrendezésre (utazás és szállás költséged kerül fedezésre), a nemzetközi verseny időpontja: 2024. október 20-21.
 
A nemzetközi verseny díjai:
 
Az Ecotrophelia magyarországi történetében már számos innovatív megoldást sikerült kifejleszteniük a magyar résztvevőknek, amellyel a nemzetközi megmérettetésen is elindulhattak.
 
2013-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem csapata egy GabonArt névre hallgató búzaliszt alapú sütőkeverék termékcsaládot fejlesztett ki.
 
2014-ben szintén a Műegyetem csapata egy gyógynövény-sűrítménnyel ízesített élőflórás joghurttal képviselte hazánkat a nemzetközi döntőben.
 
2015-ben a Corvinus Egyetem diákjai utazhattak a nemzetközi döntőre VeSage elnevezésű zöldség alapú felvágottjukkal, majd Milánóban, az Universal Expón megrendezett Ecotrophelia Europe döntőn az első díjat is elhozták ezzel a termékükkel.
 
2016-ban a Szent István Egyetem képviselte hazánkat a nemzetközi megmérettetésen, tojásból, tejből, gyümölcsökből készült Fitstick elnevezésű egészséges nassolnivalójukkal.
 
2020-2021-ben az ECOTROPHELIA a COVID-19 válsággal foglalkozott, mert ebben a két egymást követő évben nem lehetett fizikai eseményt szervezni. Az intézménynek sikerült fenntartania a versenyt egy online rendezvény megszervezésével. Az Ecotrophelia Europe szervezőbizottsága kibérelt egy tévécsatornát az alkalomra, a zsűri és a versenyző csapatok pedig Zoom-on és Skype-on keresztül tartották a kapcsolatot.
A két esemény megtekinthető a YouTube-on A 2020-as esemény: https://youtu.be/MGgFi_pLAYQ A 2021-es esemény: https://youtu.be/IUVmFOiRA0E
 
Az eddigi évek sikerei is jelzik, hogy Magyarország, és az itt tanuló hallgatók és termékeik méltó helyet foglalhatnak el immáron 5 éve a versenyzők között.
 
További információ: https://www.ecotrophelia.org/
 
Magyarországi kapcsolattartó (bármilyen kérdés, jelentkezés, dokumentumok, szabályok):
 
Campden BRI Magyarország, Sándor Andrea
 
Tel: +36 1 4331470 / Email: andrea.sandor@campdenbri.co.uk