2024-06-06

Agráripari cégek bemutatkozását segítette a NIÜ Kínában

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) 5 magyar vállalkozással közösen vett részt a nanjingi digitális agrár expón: az ügynökség az XPAND programja keretében segített a hazai cégeknek bemutatkozni és további kapcsolatokat építeni Kínában. 

Az XPAND programsorozat segítségével a különböző felkészültségi szinten lévő kis- és középvállalkozásoknak van lehetőségük gyakorlati példákon keresztül megismerni a nemzetközi piacra lépés folyamatát, annak kihívásait és azt is, hogy a különféle országokban milyen sajátosságokra kell odafigyelniük. Az egyik célpiac Kína, így a mostani látogatás célja az volt, hogy 5, XPAND-en részt vett vállalkozás (PigBrother, Freshland, EDF Technology, Discovery Center, Livestocker) bemutatkozhasson a távol-keleti országban.

A néhány napos látogatás során a delegáció számtalan egyeztetésen, bemutatón és rendezvényen vett részt. A Smart Hungary Agricultural Technology Project Roadshow (amelyet Magyarország pekingi nagykövetsége, sanghaji főkonzulátusa, a China-CEEC Industrial Cooperation Park, valamint a Ningbo CEEC Innovation Center szervezett) fókuszában a NIÜ-delegáció tagjai álltak, ahol a cégek képviselői lehetőséget kaptak befektetők, akadémiai és más potenciális partnerek előtti bemutatkozásra. A matchmaking esemény jó hangulatú beszélgetésekkel és új szakmai kapcsolatok kialakításával zárult. 

Kiemelt program volt a 2024 China Digital Village Expo and the 8th China International Smart Agriculture Expón való részvétel is. A megnyitó ünnepségen Bolla Szilárd sanghaji főkonzul is köszöntötte a delegációt. A magyar stand sok érdeklődőt vonzott, számtalan új, ígéretes kapcsolatra tett szert minden résztvevő.

Szintén hasznos tapasztalatot jelentett a Sanghaj külvárosában lévő Sweet AI Farm meglátogatása, ahol a magyar cégek megismerkedhettek a vállalat történetével és betekintést nyerhettek a farmon történő munkába is. A termelést olyan, AI technológiát használó mezőgazdasági gépek végzik, amelyeket egyben értékesíteni is szokott a kínai vállalkozás. 

Ezeken felül a NIÜ munkatársainak és a magyar cégek képviselőinek a sanghaji Free Trade Zone szakemberei Magyarország főkonzulátusán bemutatták a helyi szabadkereskedelmi övezetet (FTZ) és az általuk kínált üzleti lehetőségeket is. A szabadkereskedelmi övezet egy olyan gazdasági földrajzi terület (legtöbbször kikötők, repülőterek, országhatárok mentén), ahol az áruk importja, tárolása, kezelése, gyártása stb. általában vámfizetési kötelezettség nélkül zajlik. Éppen ezért a vállalatok és befektetők számára rendkívül kedvező lehetőségeket kínál és elválaszthatatlanul összekapcsolódik a kínai piacra lépéssel. Az első, 2013 óta működő FTZ Sanghajban tökéletes modellként szolgált később, az egész országra kiterjedő FTZ hálózatnak. Az azóta több tízmilliárd dollárnyi támogatást kapó és több tízezer céget bevonzó FTZ bölcsőként szolgált számtalan innovációs eredménynek.