2024-04-16

Úton a tudásplatform ország irányába: francia Nobel-díjas fizikussal erősít a Szegedi Tudományegyetem

Kutatóprofesszori megállapodást írt alá Gérard Mourou francia Nobel-díjas fizikussal a Szegedi Tudományegyetem – jelentette be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Facebook oldalán. Az együttműködés jó példája azon kormányzati törekvésnek, hogy Magyarország tudásplatform országgá váljon és ennek részeként kiváló külföldi kutatók erősítsék a magyar kutatási és innovációs képességeket.
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) élen jár a Nobel-díjas kutatókkal való, gyümölcsöző kapcsolat fenntartásában. Karikó Katalin a közelmúltban tartotta meg akadémiai székfoglaló előadását az egyetemen, Krausz Ferenc szorosan együttműködik a világ jelenleg legfejlettebb, ultrarövid impulzusú lézeres kutatóintézetével, a szegedi ELI-ALPS Kutatóintézettel, most pedig Gérard Mourou francia fizikus kezd közös munkába az SZTE-vel és az ELI-vel.
Mourou professzor kiemelt figyelmet fordít az ELI-ALPS-ban zajló Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium kutatásai iránt, amelynek célja a nukleáris hulladékok felezési idejének csökkentése. A francia kutató ajánlására a svájci CERN intézet mellett működő startup cég, az újgenerációs nukleáris energiatermelési, illetve nukleáris hulladékfeldolgozási kutatásokkal foglalkozó Transmutex is együttműködésbe kezd az ELI-vel.
A nukleáris energia kulcsszerepet játszhat az európai zöld energetikai átmenetben és a nukleáris kutatásokban Magyarország Európa éllovasává válhat, hiszen – Európában lassan egyedülálló módon – rendelkezésre állnak úgy a fizikai infrastruktúrák (mint a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont kutatóreaktora, valamint a BME oktatóreaktora), mint a kutatói és ipari képességek.
Fenti törekvések jól illeszkednek hazánk innovációs stratégiájában, a Neumann János Programban megfogalmazott célkitűzésekhez is. A stratégia kiemelt céljai a kutatói pálya ösztönzése és vonzó kutatói életpálya kialakítása, ezáltal a tehetséges fiatalok Magyarországon tartása, valamint a kiváló külföldi kutatók Magyarországra vonzása. Karikó Katalin, Krausz Ferenc és Gérard Mourou munkája példamutató lehet a jövő kutatói számára.