2024-08-07

30 millió forint a legjobb innovációs gyakorlatokat bemutató rendezvényekre

30 millió forinttal támogatja a hazai innovációs rendezvények létrejöttét a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) 2024-ben. Az ügynökség kiemelt missziója az innovációs ismeretek elmélyítése, az ökoszisztéma dinamizálása különböző hazai és nemzetközi események szervezésével, amelyhez segítséget nyújt a hazai innovációs ökoszisztéma szereplői számára elérhető Rendezvénytámogatási program.

A Nemzeti Innovációs Ügynökség fontos feladatának tekinti az innovációs és startup ökoszisztéma rendezvények általi erősítését is. Ezért akárcsak a múltban, a jövőben is támogatni kívánja a fenti célokat kitűző rendezvényeket, ráadásul 2024 második félévétől egy minden érintett számára elérhető pályázatot is indít, amelynek keretében az ökoszisztéma szereplőivel közösen járul hozzá a terület sikereihez.

A 30 millió forintos keretösszegből igényelhető, vissza nem térítendő támogatások mértéke minimum 1, maximum 5 millió forint pályázatonként. Az utófinanszírozással megvalósuló pályázattal támogatás kérhető külföldi előadók tiszteletdíjához, helyszín bérleti, berendezési, hangosítási stb. költségekhez.

A pályázatra vállalkozások; nonprofit szervezetek; költségvetési- és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek, illetve nonprofit gazdasági társaságok jelentkezhetnek. A pályázatokat – többségében a NIÜ-től független – szakemberekből álló zsűri értékeli, javaslatuk alapján a NIÜ vezérigazgatója hozza meg a döntést a támogatás megítéléséről. Az értékelésnél elsősorban a rendezvény koncepciójának aktualitása, a szakmai színvonal és a nemzetközi kapcsolódások játszanak majd fontos szerepet.

„Minden jól működő startup és innovációs ökoszisztéma fontos elemét jelentik a különböző rendezvények, meetupok, workshopok és konferenciák. Számunkra kiemelt jelentőségű, hogy minél több ökoszisztéma szereplő, startup, innovatív kisvállalkozás kapjon lehetőséget a bemutatkozásra. A minőségi rendezvényeken a résztvevő szereplők megismerik egymást, együttműködést kezdeményeznek, elindíthatják a problémák megoldását, illetve tanulhatnak a jó nemzetközi és hazai gyakorlatokból. Fontos, hogy a rendezvények egy-egy ökoszisztéma-csoport saját szemüvegén keresztül mutassák be, melyek a kapcsolódási vagy épp vitapontok a többi szereplővel” – emelete ki Korányi László, a NIÜ vezérigazgató-helyettese a Rendezvénytámogatási program kapcsán.   

További információ a Rendezvénytámogatási programról: https://niu.hu/project/startup-rendezvenyek-tamogatasa-rendezvenytamogatasi-program