2024-08-29

Hungary Innovation Summit: innováció = gondolkodásmód

Nemzetközi konferencia nyitja a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) által életre hívott Hungary Innovation Week rendezvénysorozatot. A Hungary Innovation Summit az innováció, a technológiai fejlesztések és az újító gondolatok iránt érdeklődők kiemelt rendezvénye. A Summit keynote előadója Jon Medved, a globális kockázatitőke-platform OurCrowd alapítója és vezérigazgatója lesz. A magyar kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen.

A Hungary Innovation Summiton előadások, workshopok és panelbeszélgetések során fogják hazai és nemzetközi szakértők megvitatni az innováció jövőjét, az új technológiák társadalmi kihívásait, valamint az innovációs ökoszisztémák építésének nemzetközileg sikeres modelljeit.  A rendezvény kiváló lehetőséget nyújt a hálózatépítésre, a tapasztalatcserére és az új együttműködések kialakítására, elősegítve a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma fejlődését. Az eseményen olyan cégek, szervezetek képviselő adnak elő vagy cserélnek eszmét a színpadon, mint például az OurCrowd, a Richter, a Bosch, a Wigner Fizikai Kutatóközpont, a SZTAKI, az Evosoft, a Dealroom, az OECD, a Deep Ecosystem, valamint a svéd, az osztrák és a cseh innovációs ügynökségek.

„A Hungary Innovation Week egy olyan ernyőrendezvény, amelynek keretében arra kértük a hazai startupokkal, kkv-kkal és egyáltalán, az innovációval foglalkozó szervezeteket, hogy az őszi rendezvényeiket erre a hétre szervezzék, mivel így egymást erősítik ezek az események. Hiszen ha valaki külföldről (például előadóként) vagy Magyarországról vesz részt ezeken, akkor így nem csak egyet tud meglátogatni, hanem többre is eljuthat. Ezt vezeti fel a NIÜ saját rendezvénye, a Hungary Innovation Summit. A célunk az innovációs ökoszisztéma támogatása: bemutatjuk a nemzetközileg is sikeres piaci és állami megoldásokat, betekintést adunk a technológiai fejlődés jövőjébe és teret adunk a nézetek ütköztetésének is.  2010 óta közel megháromszorozódott a kormányzati kutatás-fejlesztési ráfordítások összege, több mint kétszeresére nőtt a hazánkban dolgozó kutató-fejlesztők száma és sikeres a Neumann János Program is, amely összekapcsolja az egyetemeket, a kutatóhelyeket és a gazdaságot. A magyar kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz leginnovatívabb országa között legyen. A több mint 10 országból érkező - sokféle háttérrel rendelkező - külföldi meghívottak bővíteni fogják a résztvevők látókörét és várakozásink szerint a viták, a közös gondolkodás mindenkire inspirálólag fog hatni” – emelte ki az esemény kapcsán Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója.

Az eseményen a kutatás-fejlesztésben élen járó hazai cégek szakemberei beszélgetnek arról, milyen hatása van a K+F tevékenységnek magára a vállalkozásra, illetve az innovációs ökoszisztémára. Megismerkedhetünk néhány nemzetközi innovációs ügynökség (svéd, osztrák, cseh) működésével és jógyakorlataival; de a mesterséges intelligencia és a bionika térnyerése is terítéken lesz. Emellett három szekcióban (Innováció, Startup, Egyetemi-üzleti együttműködések) szó lesz többek között a társadalmi innovációkról; a kudarcokból tanuló, sikeres vállalkozókról; az innováció mérésének módszereiről vagy éppen a startup ökoszisztémák ideális fejlesztéséről is. De az érdeklődők izgalmas vitát hallhatnak arról is, alapkutatásokra vagy inkább alkalmazott kutatásokra (netán mindkettőre) van nagyobb szüksége a társadalomnak.

A Hungary Innovation Summitot egy kisebb kiállítás is kíséri. A játékipar az elmúlt években ugrásszerű fejlődésen ment keresztül, amely mind a társasjátékokat, mind a logikai játékokat, mind a videójátékokat érinti. Ráadásul ezen a téren sikeres magyar vállalkozások is működnek. A konferencia résztvevői az eseményen megismerhetnek és kipróbálhatnak majd néhány izgalmas, innovatív társasjátékot és logikai játékot is. „A kiállításon túl, a Hungary Innovation Week keretében az innovatív játékipari szereplőkkel személyesen is lesz lehetőség találkozni. Szeptember 25-én ugyanis a NIÜ két olyan, ingyenesen látogatható kerekasztal-beszélgetést szervez, amely során a társasjátékok, a logikai játékok, a videójátékok készítői, forgalmazói, illetve néhány vlogger osztja meg tapasztalatait az aktuális trendek kapcsán. A pontos részletekről hamarosan további tájékoztatást adunk majd” – árulta el Bódis László.

A Hungary Innovation Week keretében olyan szervezetek tartják innovációs rendezvényeiket, mint az EduTech Hungary, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA), a Vienna Business Agency, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség, a RInnoValleys vagy a Hungarian Business Angel Network (HUNBAN).

Az angol nyelvű Hungary Innovation Summit konferencia részletes programja itt érhető el: https://innoweek.hu/hungary_innovation_summit-hun/