2024-06-05

IMPULSE: innovatív vállalkozások piacra lépését támogatja a NIÜ új programja

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) IMPULSE programjának célja, hogy elősegítse a magyar vállalkozások magas piaci potenciállal bíró innovatív termékeinek, szolgáltatásainak piaci hasznosítását. A pályázók bruttó 5, illetve 7,5 millió forint értékű, innovációt támogató szolgáltatáscsomagot nyerhetnek el, amelynek keretében projektfejlesztési, innovációfinanszírozási, üzletfejlesztési, szellemi tulajdonvédelmi és egyéb témákban részesülhetnek csoportos és személyes tanácsadásban és mentorálásban.

Az IMPULSE a magyar innovatív KKV-kat és startupokat segíti innovációs projektjeik továbbfejlesztésében, valamint sikeres piacra lépésük területén. A pályázati felhívással nem közvetlen pénzforrást biztosít az ügynökség, hanem az érdeklődők az említett szolgáltatások igénybevételére pályázhatnak. A szolgáltatások önrész nélkül vehetők igénybe a keretösszeg kimerüléséig.

„A Nemzeti Innovációs Ügynökség, így az IMPULSE program kitűzött célja is, hogy ne vesszen el egyetlen magas innováció-tartalommal és piaci potenciállal bíró magyar találmány, innováció sem. Stratégiai célunk, hogy minél több magas hozzáadott értékkel bíró magyar termék és szolgáltatás jusson el az üzleti hasznosításig, ezzel is hozzájárulva az innováció gazdasági hatásához, ezen keresztül pedig a magyar GDP növekedéséhez. Ehhez azonban sok esetben nem feltétlenül pénzügyi segítségre, hanem szakmai támogatásra, a megfelelő szereplőkkel való kapcsolatteremtésre van szükségük a magyar innovátoroknak. Ebben segíti őket az IMPULSE program – emelte ki a program kapcsán Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója.

A támogatási csomagok bruttó 5 millió, illetve bruttó 7,5 millió forint értékű, innovációt támogató szolgáltatásokból állnak. A nagyobb, 7,5 millió forint értékű szolgáltatási csomagra a már technológiailag érettebb projektek jelentkezését várja a NIÜ. A csomagok mentorálást, projektfejlesztést, projektmenedzsmentet, projekt-minőségbiztosítást, innovációs és üzletfejlesztési tanácsadást, valamint szellemitulajdon-védelemmel, finanszírozással és kockázatitőke-bevonással, technológia és innovációs ökoszisztéma ismertetekkel kapcsolatos személyes tanácsadást és workshopot tartalmaznak. 

A 2024 júniusától elérhető IMPULSE program keretösszege 175 millió forint.

A szolgáltatások igénybevételére a vállalkozások a NIÜ honlapján megjelenő Címzetti Felhívás dokumentumban leírtak szerint jelentkezhetnek. A program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósul meg, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2021-1.1.2-AKH Pályázati Felhívás „C” alprogramja keretében.

További információ a pályázatról: https://niu.hu/project/impulse-program