2024-09-09

Kiemelt szerep jut idén Magyarországnak a sanghaji Pujiang Innovációs Fórumon

Szeptember 7-én kezdődött meg a Pujiang Innovációs Fórum Sanghajban, ahol a négy napig tartó rendezvényen idén Magyarország mint díszvendég vesz részt az eseményen mintegy negyven szakértővel, vállalati és egyetemi vezetővel, akik a fórumon elhelyezett kiemelt standnál mutatják be, hogy a magyar innováció milyen területeken nyújt világszínvonalú teljesítményt.

„A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója alkalmából idén kiemelt szerep jut Magyarországnak a Pujiang Innovációs Fórumon” – mondta Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek szombaton.

„A célunk az, hogy megerősítsük a kutatási, tudományos és innovációs kapcsolatainkat a kínai partnerekkel, hiszen ha szétnézünk a nagyvilágban, akkor láthatjuk, hogy Kína nem csak Európa, de az Egyesült Államok mellett is előrébb jár innovációban és tudományban is” – fogalmazott.

Hozzátette: a tudomány, kutatás és innováció különböző területein Magyarország is a világ élvonalában szeretne lenni, ezért ehhez nélkülözhetetlen az, hogy szoros együttműködéseket alakítsanak ki kínai vállalatokkal és egyetemekkel.

A magyar delegáció fő célja továbbá, hogy ezeket a kapcsolatokat megerősítsék, tovább építsék és mélyítsék, ezáltal lehetőség szerint olyan együttműködéseket kialakítva a fórum végére, amelyek a magyar vállalatokat segítenék hozzá ahhoz, hogy a termékeiket és szolgáltatásaikat Kínában is el tudják adni.

Bódis László azt is elmondta, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök májusi magyarországi látogatásakor a kutatás és fejlesztés területén együttműködési megállapodás született a két ország között, melynek célja, hogy közös laboratóriumokat hozzanak létre a magyar és kínai felsőoktatási kutatóintézetek.

Elmondása szerint a fórum nemcsak a magyar vállalatokat segíti, hanem a magyar egyetemeket is hozzásegíti ahhoz, hogy fejlesztési együttműködések alakulhassanak ki a világ legszínvonalasabb kínai egyetemeivel és kutatóintézeteivel.

A fórumon vasárnap tartanak egy magyar alfórumot is a kínai-magyar tudomány és innováció napján, melynek kiemelt tematikája a Neumann János Program egyik fókuszterülete, mely az egészséges életmód, a magyar orvos- és egészségtudományi kutatások és innovációk köré szerveződik.

A sanghaji Pujiang Innovációs Fórumot 2008 óta rendezik meg, idén már 17. alkalommal. A több tematikus fórumból, szakmai kiállításból álló rendezvényen a kínai innovációs ökoszisztéma fontos szereplői mellett a világ számos országából érkeznek kormányzati szereplők, innovátorok és tudományos kutatók.

(Forrás: MTI)