2024-10-07

Meghirdették a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát

Meghirdették a 14-19 éves fiataloknak szóló, 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát (OTIO), amelynek keretében az önálló projekttel induló fiatalok összesen több mint ötmillió forint jutalmat és költségtérítést kaphatnak, valamint a legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák is kiemelt támogatást nyernek.

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kiemelt támogatásával, a Belügyminisztérium (BM) Köznevelési Államtitkárságának szakmai közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával, a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel (NIÜ) közösen hirdette meg az OTIO idei kiírását.

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vezérigazgatója beszédében kiemelte: kellenek azok a terek, azok a programok és azok a versenyek, amelyek a fiataloknak felkeltik az érdeklődését a természettudományok, a kutatás, az innováció iránt. 

"Ezen dolgozunk mi is a Nemzeti Innovációs Ügynökségben" - mondta, kiemelve: ebben a félévben sok olyan program valósul meg Magyarországon, amelynek középpontjában az innováció témája áll. Ebben a félévben tizenkét nemzetközi rendezvény valósul meg a kutatás, innováció témájában - tett hozzá. Kiemelte: megtartották az első magyar innovációs hetet, sokezer résztvevővel és több mint 50 országból érkező külföldi előadóval. Továbbá novemberben Magyarországon rendezik meg a World Science Forumot. "Erős félévünk van, amelyet tovább erősít az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia is" - jegyezte meg.

Bódis elmondta, hogy a Nemzeti Innovációs Ügynökség több olyan programot indított, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a természettudományos pályára, köztük a Selye János Diáklabor programot említette, amelynek keretében tavaly 20 ezer középiskolás jutott el laborokba. Bódis László hangsúlyozta: a fiatalokat arra ösztönzi, hogy éljenek a középiskolákban és az egyetemeken rendelkezésre álló programokkal, a felsőoktatási intézmények vezetőit pedig arra, hogy élve a lehetőséggel a felvételin az OTIO helyezettjeinek adjanak további pontokat a versenyen elért eredményükért. A pályázat jelentkezési határideje december 2.

A 14-19 éves fiatalok számára meghirdetett versenyt a Magyar Innovációs Szövetség a KIM kiemelt támogatásával, a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárságának szakmai közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával, a NIÜ-vel közösen hirdette meg. A pályázati kiírás szerint a versenyen önálló projekttel induló fiatalok összesen több mint ötmillió forint jutalmat és költségtérítést kaphatnak, valamint a legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák is kiemelt támogatást nyernek.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: a fiatal kutatók keressék a társaikat, járjanak múzeumba, a természetbe, és próbálják meg az inspirációt a környezetből összegyűjteni. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke kiemelte: speciális tanulmányi versenyt hirdetnek meg, amelyen olyan fiatalokat keresnek, akik nemcsak okosak, de kreatívak is. Mint mondta, a KIM javaslatára és kiemelt támogatásával jelentősen továbbfejlesztett versenyre az elmúlt évekhez képest jóval több pályázót várnak. Ismertette: december 2-ig lehet a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi, matematikai, környezetvédelmi ötlet, illetve feladat legfeljebb kétoldalas vázlatával nevezni. Az első fordulóból továbbjutóknak 2025. április 7-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozására. 

Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese a középiskolai oktatás jelentőségéről szólt, kiemelve: a jelenlegi szabályozás az intézményeket arra ösztönzi, hogy a természettudományokat egységben kezelje, és részesítse előnyben a tapasztalati, az élményalapú tanulást. Egy ilyen verseny azért fontos, mert a zsűri arra kíváncsi, hogy ki az, aki olyat lát, amit más nem - mondta, hozzátéve: fontos feladata a tehetséggondozásnak megtalálni és képességeik kibontakoztatásában támogatni ezeket a diákokat. Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) elnöke az előző évi OTIO sikeréről beszélt, bemutatva négy olyan fiatalt, akik korábbi magyar díjazottként nemzetközi döntőkön is bemutatkozhattak.

Az OTIO első 3 helyezett (összesen 10 pályázó) 200-500 ezer forint, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100 ezer forint jutalmat kap, valamint különdíjat kap a legsikeresebb határon túli fiatal. Az első 3 helyezett a felvételin plusz pontot kap a legtöbb egyetemen. Az olimpián legeredményesebben szereplő 8-10 iskola 800 ezer-1 millió forint támogatásban, a legeredményesebb tanárok 600-800 ezer forint elismerésben részesülnek. A 3 első helyezett részt vehet a kétfordulós EU Fiatal Tudósok Versenyén, a legjobbak további nemzetközi versenyekre is eljuthatnak és szakmai utakon is részt vehetnek. A versenyfelhívás a www.innovacio.hu és a www.otio.hu oldalon olvasható.

Fotó forrása: Fantom Media