2024-01-22

Nagy érdeklődés a Hungarian Startup University Program (HSUP) iránt az Educatio szakkiállításon

Az ötszáznál is több érdeklődő jól mutatta a Hungarian Startup University Program iránti keresletet az idei Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A standnál kitöltött kérdőívek válaszai alapján a legtöbben azért vennék fel a HSUP tárgyat, mert a jövőben szeretnének saját innovatív vállalkozást létrehozni. A kiállítás időtartama alatt ezért a standon két korábbi HSUP-csapat, az MR technológiát fejlesztő, és ötletét a San Francisco–i Startup World Cupig vivő HoloSapiens, valamint a Brancs közösségi finanszírozási programon 4 millió forintot összegyűjtő, műanyaghulladékból 3D nyomtatást lehetővé tevő ReFilamer is bemutatkozott és válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

 

“Stratégiai kérdés, hogy az egész magyar felsőoktatási rendszer támogassa a sikeres hazai startupok és innovatív vállalkozások létrejöttét” – mondta el a helyszínen Bódis László, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója. “Ebben a rendszerben a HSUP az egyik olyan, gyakorlati tudást adó program, ami arra ösztönzi a hallgatókat, hogy próbálkozzanak meg ötleteik megvalósításával és ehhez hozzanak létre startupokat. Ennek sikeréhez komplex összefogásra van szükség az egyetemek, a pénzügyi befektetők és az inkubátorok között.”

Kutni Mátyás, a HSUP-ért felelős Nemzeti Innovációs Ügynökség edukációs igazgatója hozzátette: “A HSUP tantárgyat a 2023/24-es tanévben 33 intézményben 4232 hallgató vette fel, ezzel közel tizenötezerre bővült azok száma, akiket az elmúlt 4 tanévben elért ez a modern vállalkozói szemléletre felkészítő kurzus. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a programot úgy építsük fel, hogy valós értéket és piaci tudást adjon, így a magyar innovációs kultúra fejlesztésének egészéhez tudunk hozzájárulni. A Hungarian Startup University Programmal a NIÜ hatékonyan támogatja a magyar innovációt, a kreatív gondolkozást, és a nemzetközi piacra lépés lehetőségét.” 

Hungarian Startup University Program 

A HSUP célja az innováció, valamint a startupok alapításához szükséges ismeretek megismertetése felsőoktatásban résztvevő hallgatókkal. A 2020-ban indult program e-learning formában két féléven keresztül vezeti be a diákokat az innovatív gondolkodás alapjaiba. A képzés során olyan elméleti és gyakorlati ismeretekre tesznek szert, amely akár meg is alapozhatja a majdani szakmai életútjukat, és amelyet a későbbiekben felhasználhatnak saját ötleteik, vállalkozásaik megvalósításában. Az erre fejlesztett HSUP applikáció a 2. leggyakrabban használt applikáció edukáció kategóriában.