2024-06-26

A NIÜ még szorosabbra fűzi a kapcsolatokat az innováció területén világvezető Szingapúrral

Jui Lim, a szingapúri innovációs ügynökség (SGInnovate) vezérigazgatója látogatott a NIÜ-be, ahol találkozott az ügynökség vezetőjével, Bódis Lászlóval. Az egyeztetésen szintén részt vett a NIÜ vezérigazgató-helyettese, Korányi László, illetve Pach Judit szingapúri nagykövet és Szabó István, a HUN-REN vezérigazgató-helyettese is.

Szingapúr nemcsak azért stratégiai fontosságú ország a magyar innováció számára, mert vezető szerepet tölt be a globális innovációban, így hazánk számos területen tud tanulni tőlük, de egyúttal kaput nyit a teljes kelet-ázsiai régióra is. A NIÜ ezért választotta Szingapúrt vállalkozások külpiacra lépését segítő XPAND programja egyik célországának.

Az egyeztetésen a felek áttekintették az egyetemi és kutatóintézeti technológia transzfer ügyét: Jui Lim elmondta, hogy a National University of Singapore TTC-jének újdonsült vezetőjeként hasonló kihívásokkal szembesült 2013-ban, mint amelyekkel a magyar ökoszisztéma most. Megerősítette, hogy a NIÜ TTC projektje éppen azokra a sikertényezőkre erősít rá, amelyek Szingapúrban is eredményre vezettek. Ezek: 

  • az egyetem felsővezetésének elköteleződése,
  • az önálló cégként működtetett technológia transzfer tevékenység,
  • a TTC vezető beemelése az egyetemi top menedzsmentbe,
  • a megfelelő ösztönző rendszer kialakítása,
  • az egyetemi tudományos előremenetelben az innováció erőteljes megjelenítése.

A megbeszélésen szó esett még a szingapúri állami  kockázatitőke-befektetések modelljéről, az XPAND programról, és a NIÜ innovatív vállalkozói utánpótlást támogató kezdeményezéséről, a HSUP-ról, valamint az ősszel induló HSUP Advanced programról is.

A felek megállapodtak abban, hogy a jövőben még szorosabbra fűzik az innovációs kapcsolatokat Magyarország és Szingapúr között.