2023-12-08

Újabb diáklaborok kaptak támogatást a Selye János Diáklaborhálózat Kiépítése Program keretében

Közel 343 millió forint forrásból újulhat meg hat diáklabor a Selye János Diáklaborhálózat Kiépítése Program második körében. A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) és a Magyar Diáklaborok Egyesület közös projektének keretében két újonnan létrejövő és négy fejlesztendő diáklabor kap vissza nem térítendő támogatást a laborok eszközparkjának modernizálására, csúcsminőségű, a kutatói életpályát vonzóvá tevő eszközök és az ezekhez szükséges humánerőforrás biztosítására.


A diáklabor fejlesztések az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap közvetlen támogatásával valósulhatnak meg, hozzájárulva a fiatalok kutatói életpályára való vonzásához és a hazai felsőoktatásban rejlő tudás és kapacitások hatékony kihasználásához.


A pályázó diáklaborok eszközparkjai többek között olyan különleges felszerelésekkel gazdagodhatnak mint: naptávcső, hidrogén hajtású autó, szélenergia rendszer, hidrogén energiacella, PCR gépek, ködkamra, hőkamera, EKG és DNS vizsgálat elvégzéséhez szükséges eszközök vagy robotkarok.


“A kormány a Neumann János Programban célként tűzte ki, hogy az egymillió főre vetített kutató-fejlesztői létszámot a jelenlegi mintegy 6 ezer főről 9 ezer főre emelje Magyarországon 2030-ra, ezzel elérve a leginnovatívabb országok szintjét. A Selye János Diáklaborhálózat Kiépítése Program célja a kutatói életpálya népszerűsítése a középiskolások körében. Célunk, hogy a természettudományos területen az iskolai oktatáson túlmutatva, interaktív kísérletezésekkel és tanórán kívüli foglalkozásokkal szerettessük meg a fiatal középiskolásokkal a tudományos és innovációs pályát” – hangsúlyozta a döntés közzététele kapcsán Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója. Hozzátette: a kormány kiemelt célkitűzéseként szem előtt tartja a fiatalok matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI) pályaválasztásának támogatását, hiszen ezek a tudományterületek kulcsfontosságúak a tudásgazdaság és az innováció előrehaladása szempontjából. A Nemzeti Innovációs Ügynökség ennek az átfogó célkitűzésnek letéteményeseként támogatja az ilyen és ehhez hasonló projektek megvalósulását.


A NIÜ a jelen pályázati körrel együtt összesen 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott diáklaborok kiépítésére és fejlesztésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból.

A program nyertes pályázói:

Diáklabort működtető/létrehozó intézmény neve
Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium
Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium
Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium
Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen