2024-07-17

XPAND: augusztustól ismét indulnak a Nemzeti Innovációs Ügynökség külpiacra lépést segítő workshopjai

A tavaszi indulás óta közel 30 innovatív vállalkozás vett részt a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) külpiacra lépést segítő programján, az XPAND-en. Közülük a legfelkészültebb 10 vállalkozás már nemzetközi innovációs és technológiai rendezvényekre is eljutott a NIÜ támogatásával, amelyek keretében közel 200 üzleti tárgyalás jött létre külpiaci partnerekkel. Szeptemberben újra Kínában, majd az elkövetkező hónapokban Németországban, Kazahsztánban, az Amerikai Egyesült Államokban és Szingapúrban is lehetőség nyílik a bemutatkozásra és üzleti kapcsolatépítésre. A külpiaci megjelenésre felkészítő workshopok augusztustól ismételten elindulnak, amelyekre a NIÜ várja az innovatív vállalkozások és startupok jelentkezését az ügynökség honlapján keresztül.

Az XPAND programsorozat segítségével a NIÜ innovatív mikro-, kis és középvállalkozásokat, illetve startupokat segít gyakorlati példákon keresztül megismerni a nemzetközi piacra lépés folyamatát, annak kihívásait és azt is, hogy a különféle országokban milyen sajátosságokra kell odafigyelniük.

A program elméleti része három elemből áll. Az első a helyzetfelmérés, ahol kiderül, jelenleg hol tartanak a jelentkező vállalkozások és milyen feladatokat kell elvégezniük a nemzetközi piacra lépéshez. A második során konkrét gyakorlati és módszertani ismeretekre tehetnek szert, a harmadik pedig a kiválasztott célpiacokkal kapcsolatos tudás elsajátításáról szól. Ezt követően a legfelkészültebb jelentkezők a NIÜ segítségével a legjelentősebb globális piacokra is eljuthatnak. A program jelenleg néhány fejlettség, növekedési potenciál, illetve speciális ágazati lehetőségek szempontjából kiemelkedő piacot és azok nemzetközi közönséget vonzó kiállításait célozza meg: az Amerikai Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Szingapúrt, Németországot, Kínát és Kazahsztánt. A program által a részvétel lehetőségét megnyitó innovációs és technológiai rendezvényeken partnereink kapcsolatokat építenek ki a világ minden tájáról érkező ágazati képviselőkkel és megismerhetik a globális trendeket.

„A Nemzeti Innovációs Ügynökség kiemelt célja, hogy minél több innovatív magyar vállalkozásnak segítsen piacra lépni, lehetőség szerint nemzetközi színtéren is. Örömmel látjuk az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján, hogy erre meg is van az igény az innovatív vállalkozások részéről: a 2024 áprilisában elindított XPAND Programban eddig 30 innovatív technológiai vállalat vett részt. Célunk, hogy minden évben legalább 100-150 innovatív vállalatnak adjunk át tudást a külpiacra lépésről, és a legfelkészültebb 30-50 vállalatot pedig el is juttassuk a számukra releváns célpiacokra” – emelte ki Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója.

A résztvevői visszajelzések alapján az XPAND programsorozat során megszerzett ismeret új, naprakész és gyakorlatias aspektust nyit a kialakítás alatt álló külpiaci tervek újragondolásához. Feltárja annak lehetőségét, miként lehet minél kisebb erőfeszítéssel, hatékonyan eljutni arra a pontra, ahol a nemzetközi ügyfelek automatikusan elkezdik keresni a magyar termékeket. A workshopok olyan gyakorlati kérdésekre adnak választ, melyeknél már az nehézséget okozhat a külpiacra készülőknek, hogy azokat kitől is kérdezhetnék meg. Az XPAND segítséget nyújt a külpiaci tervek kialakításához és annak a tudatnak a megerősítéséhez, hogy a külpiacra készülő nincs egyedül, mert mögötte van egy támogató és szakértői közösség.

Az XPAND Program segítségével a magyar vállalkozások előtt megnyílhat az út a külpiacok felé. A program őszi workshopjaira (Ready!, Steady! és Go!) az alábbi linken lehet jelentkezni: https://niu.hu/services

Emellett pedig ismét lehetőség van a kínai bemutatkozásra szeptember elején:

is jelentkezhetnek még az innovatív magyar vállalkozások.

További információ az XPAND Programról: https://niu.hu/project/xpand-program